sağ
DÖNERCİBEY - BUHARA

KOSGEB’İN, NİTELİKLİ GENÇ İSTİHDAMINA DESTEĞİ SÜRÜYOR

Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeleri Geliştirme ve Destekleme İdaresi Başkanlığı’nın (KOSGEB), Covid-19 salgını kapsamında mikro ve küçük işletmelere (MKİ) istihdam performansına dayalı faizsiz ve teminatsız geri ödemeli desteği için yeni başvuru dönemi başladı.

KOSGEB’İN, NİTELİKLİ GENÇ İSTİHDAMINA DESTEĞİ SÜRÜYOR
  • 06 Temmuz 2022, Çarşamba 15:49

KOSGEB’in MKİ Hızlı Destek Programı'nın, iş dünyasının kalifiye personel sorununa çözüm olacağını belirten Erzurum Ticaret ve Sanayi Odası (ETSO) Yönetim Kurulu Başkanı Lütfü Yücelik, Özellikle KOBİ vasfındaki işletmelerin, ihtiyaç duydukları nitelikli personeli istihdam etmelerine imkan tanıyacak bu desteğin önemli bir fırsat olduğunu dile getirdi. “Dünyada her geçen gün gelişen ve değişen teknolojilere, yeni üretim ve pazarlama metotlarına ayak uydurmak zorunda olan bütün mikro ve küçük işletmelerimizin KOSGEB’in Hızlı Destek Programı’ndan faydalanmasını arzu ediyoruz” diyen Başkan Yücelik, işletme yetkililerinin KOSGEB Erzurum Müdürlüğünden veya ETSO’da faaliyet gösteren KOSGEB Temsilcilik Ofisinden destekle ilgili detaylı bilgi alabileceklerini söyledi.

KOSGEB - MİKRO ve KÜÇÜK İŞLETMELERE (MKİ) HIZLI DESTEK PROGRAMI

Desteğin amacı:

KOSGEB Mikro ve Küçük İşletmelere (MKİ) Hızlı Destek Programının amacı; MKİ’lerin salgın şartlarında faaliyetlerini sürdürmelerinin ve geçmiş dönem ortalama istihdam seviyelerini koruyarak yeni personel istihdam etmelerinin sağlanmasıdır.

Destek kapsamı:

İmalat, bilgisayar programlama, bilimsel Ar-Ge sektörleri ile Covid-19 salgınının nispeten daha fazla etkilediği bazı hizmet ve ticaret sektörlerindeki MKİ’lere:

· 1981 ve sonrası doğumlu, son 3 yılda 180 günden fazla çalışmamış üniversite veya mesleki ya da teknik lise mezunu en az bir yeni personelin “12 ay boyunca istihdam edilmesi taahhüdü”,

· “Başvuru dönemi ilanından önceki 12 aylık ortalama istihdamın korunması” şartıyla yeni istihdam edilecek personel başına 100 Bin TL geri ödemeli destek verilecek.

İşletme sahibi kadın ise veya işe alınan personel kadın ise, destek personel başına 10 Bin TL artırımlı olarak uygulanacak. Başvuru dönemi ilan tarihinden önceki ayda (2022 Haziran) işletmede çalışmıyor olan personel “yeni” kabul edilecek. Mikro işletmeler en fazla 2 personel, küçük işletmeler en fazla 5 personel için destek alabilecek.

Destek kapsamında istihdam taahhüdünde bulunulan personelin işten ayrılması/değiştirilmesi durumunda, şartlara uygun yeni bir personel istihdam edilebilecek.

2021 Mayıs - Eylül başvuru dönemleri (birinci ve ikinci başvuru dönemleri), yararlanıcıları, şartları karşılamaları ve yeni başvuru döneminde de başvuru yapmaları halinde önceden yararlandıkları destek tutarı dikkate alınmaksızın destek alabilecektir. 2021 Aralık – 2022 Mart başvuru döneminde (üçüncü başvuru dönemi) başvurusu onaylanan işletmeler ise, 2022 Temmuz ayında ilan edilen dördüncü başvuru dönemine başvuramayacak ancak üçüncü başvuru döneminde taahhüt ettikleri yeni personel istihdamını gerçekleştirirlerse, üçüncü başvuru döneminin ötelenmiş ödeme talep takvimi kapsamında ödeme talebi yapabilecekler.

Başvuru şartları:

· Destekten yararlanabilecek MKİ’lerin sektörleri; Program Bilgilendirme Sayfasında yayınlanıyor.

· Covid-19 salgınından önce de aktif olduğu kabul edilen MKİ'ler başvuru yapabilecektir. 2019 yılında asgari 75.000 TL net satış hasılatı elde edilmiş olması, salgından önce aktif işletme olmanın kanıtı sayılacaktır. Bu kriter 2017 ve sonrasında kurulan yenilikçi genç işletmelerde aranmayacak.

Destek kapsamında yeni istihdam edilebilecek personelde aranan şartlar:

· Üniversite (2 yıllık ve üstü) ya da mesleki ve/veya teknik lise mezunu olmalı.

· Başvuru döneminin ilan edildiği aydan önceki ayda (2022 Haziran) MKİ’de çalışmıyor olmalı.

· Başvuru döneminin ilanından önceki aydan itibaren son 3 yıl (2022 Haziran – 2019 Haziran) içinde toplam SGK 4A’lı prim günü sayısı 180’den fazla olmamalıdır.

· 1981 ve sonrası doğumlu olmalı.

· Yabancı uyruklu personel istihdam edilemez.

Başvuru yeri:

· Başvuru kriterlerini karşılayan mikro ve küçük işletmeler www.kosgeb.gov.tr adresindeki “E-Hizmetler” menüsünden “Mikro ve Küçük İşletmelere Hızlı Destek Programı Başvurusu” alt menüsünü seçerek online başvuru yapabilecek. KOSGEB Veritabanına kayıtlı olmayan veya KOBİ Bilgi Beyannamesi güncel olmayan işletmeler, önce kayıt ve güncelleme işlemini yapması gerekiyor.

· Program başvuruları 10 Ağustos 2022’ye kadar yapılabilecek. Program başvurusuna geçici onay verilen işletmelerin, en geç 31 Ağustos’a kadar istihdam edilen personel için ödeme talebi yapabilecekleri son tarih ise 28 Eylül 2022.

Geri ödeme:

· Geçmiş dönem ortalama istihdam seviyelerini koruyarak yeni personel istihdam etme taahhütlerini yerine getirmiş olmak kaydıyla; MKİ’ler kullandıkları desteği 24 ay geri ödemesiz dönemi takiben 4’er aylık 6 taksitte faizsiz ve komisyonsuz olarak KOSGEB’e geri ödenecek.

· Detaylı bilgi www.kosgeb.gov.tr adresindeki Program Bilgilendirme Sayfasından, KOSGEB Erzurum Müdürlüğümüzden veya ETSO KOSGEB Temsilciliğimizden alınabilecek.


SEN DE DÜŞÜNCELERİNİ PAYLAŞ!

Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.


yükleniyor

BU HABERİ OKUYANLAR BUNLARI DA OKUDU

yukarı çık