sol
sağ
DÖNERCİBEY - BUHARA

Büyükşehir'den Üretim Seferberliği

Pandemi sonrası ortaya çıkan gıdadaki tedarik sorunu, tüm ülkeleri kendi üretimini yapmaya zorladı. Tarım ve Orman Bakanlığı tarım arazilerinin etkin kullanımına yüzde 75 destek verirken, Erzurum Büyükşehir Belediyesi ekilmeyen tarım arazilerini kiraladı. Uzundere Belediyesi ise çitçiye mazot ve traktör desteği verecek.

Büyükşehir'den Üretim Seferberliği
  • 20 Nisan 2022, Çarşamba 20:13

Koronavirüs salgınıyla beraber tüm dünyada özellikle tarım ve hayvancılık önem kazandı. Ülkeler devlet politikalarında önemli değişikliklere gitti. Son olarak Türkiye’de Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın kararı ile tarım arazilerinin etkin kullanımına yüzde 75 destek verileceği duyurulmuştu. Cumhurbaşkanlığı kararı ile atıl veya nadasa bırakılan arazileri üretime kazandıranlara, iklim değişikliğini dikkate alarak hububat, bakliyat ve yağlı tohum üretenlere hibe destek verilecek.

Boş yerimiz kalmasın

Erzurum Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Sekmen de geçtiğimiz ay ekilmeyen tarım arazilerini vatandaşlardan kiralayıp üretim yapacaklarını, başvuruları almaya başladıklarını bildirmişti. Başlattıkları tarımsal araç desteği uygulamasıyla belediye görevlilerinin, zirai alet ve tarım makineleriyle çiftçinin tarlasını uygun fiyata ekip biçtiğini belirten Başkan Sekmen, “Ekilmeyen yerler varsa lütfen boş tutmayın, gelin bize bildirin, biz ekelim, size de kira ödeyelim. Boş yerimiz kalmasın, değerlendirelim istedik. Konuyla ilgili müracaatlar oldu. Artık gıdaya ilgi ve talep olunca, tahmin ediyorum bunu da devletimiz mecburi duruma getirecek” ifadelerini kullandı.

Ekilenler yine çiftçiye ulaşacak

Haberin duyurulması ile Büyükşehir Belediyesine başvuran vatandaşlardan 800 dönüm arazi kiralandı. Özellikle yem bitkisi ekimi yapılacak olan arazilerden alınacak ürünler yine Büyükşehir Belediyesi’nin Pasinler’de kurduğu Yem Rasyon Merkezi’nde uygun fiyatlı olarak çiftçiye satılacak. Öte yandan belediye bünyesinde bulunan 70’e yakın tarım aracının da talep doğrultusunda ihtiyacı olanlara kiralandığı belirtildi.

Hedef 20 milyon katma değer

Üretim seferberliğine Uzundere Belediyesi de katıldı. Uzundere Belediye Başkanı Hilmi Aktoprak, kiraladıkları 18 traktör ile mazot maliyetini de karşılayarak yıllardır ekilmeyen tarlaları ekeceklerini duyurdu. Başkan Aktoprak, “Üretken belediyecilik düsturu ile çıkmış olduğumuz bu yolda hemşehrilerimizi desteklemeye devam ediyoruz. İçinden geçtiğimiz zaman diliminde üretimin ne kadar önemli olduğunu hepimiz yaşayarak görüyoruz. Bu itibarla yıllardır ekilmeyen tarlaları ekmek amacıyla Uzundere Belediyesi olarak hemşehrilerimize traktör desteği veriyoruz. Eğer bir hemşehrimiz ekmediği yerleri ekmek, tekrar üretim ekonomisine katkı sağlamak düşüncesiyle yola çıkıyorsa yapacağı tek şey Uzundere Belediyesi’ne müracaat etmek. Gayret bizden tevfik Allah’tan.  Hedefimiz çiftçilerimizin yıllardır ekmediği 10 bin dönüm arazisinin buğday, yulaf, yonca, patates, fasulye, mısır, sebze yetiştirmesini sağlayarak ilçe ekonomisine 20 milyon katma değer katmasını sağlamak” dedi.


SEN DE DÜŞÜNCELERİNİ PAYLAŞ!

Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.


yükleniyor

BU HABERİ OKUYANLAR BUNLARI DA OKUDU

yukarı çık