sağ
DÖNERCİBEY - BUHARA

Yakutiye Belediyesi'nden Çevre Etkinlikleri

Doğu Anadolu Bölgesinde ilk ve tek olan 'Sıfır Atık Belgeli Belediye' unvanını alan Yakutiye Belediyesi tarafından '5-9 Haziran Türkiye Çevre Haftası' sebebiyle etkinlikler düzenleniyor.

Yakutiye Belediyesi'nden Çevre Etkinlikleri
  • 07 Haziran 2023, Çarşamba 16:47

Doğu Anadolu Bölgesinde ilk ve tek olan 'Sıfır Atık Belgeli Belediye' unvanını alan Yakutiye Belediyesi tarafından '5-9 Haziran Türkiye Çevre Haftası' sebebiyle etkinlikler düzenleniyor. Etkinliklerde çevre kirliliği, iklim değişikliği, yenilenebilir enerji kaynakları ve sürdürülebilir gelişme gibi konularda bilinçlendirilme hedefleniyor.

Yakutiye Belediyesi 1. Sınıf Atık Getirme Merkezi’nde düzenlenen programa Yakutiye Belediye Başkanı Dr. Mahmut Uçar, AK Parti İl Başkanı İbrahim Küçükoğlu, AK Parti İlçe Başkanı Recep Aydın, Atatürk Üniversitesi Çevre Sorunları Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Zeynep Ceylan, Mahalle Muhtarları, Belediye Meclis üyeleri, ilçe halkı ve öğrenciler katıldı.

Programda konuşan Yakutiye Belediye Başkanı Dr. Mahmut Uçar; "Dünya Çevre Günü, ilk kez 1974 yılında BM Genel Kurulu tarafından kabul edilmiştir ve o günden beri her yıl dünya genelinde çeşitli etkinliklerle kutlanmaktadır. Her yıl belirlenen bir tema çerçevesinde düzenlenen etkinlikler; çevre kirliliği, iklim değişikliği, yenilenebilir enerji kaynakları ve sürdürülebilir gelişme gibi konulara odaklanır. 2022 yılında Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip ERDOĞAN tarafından 5 Haziran Dünya Çevre Gününün de içinde bulunduğu hafta ‘’Türkiye Çevre Haftası’’ olarak ilan edilmiştir. Bu hafta, her yıl Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığımızın belirlediği farklı bir tema ile kutlanmaktadır. Bu yıl ise 5-9 Haziran tarihlerinde Türkiye Çevre haftası ‘’Temiz Deniz Temiz Dünya’’ temalı etkinlikler ile gerçekleştirilmektedir. Malumunuz üzere; Deniz-İklim-Atık-Ekolojik Döngü kavramlarını incelediğimizde her birinin, diğerleri üzerindeki değişime doğrudan etken olduğu kaçınılmaz gerçeğimizdir. Bu bağlamda bizlerde İklim Değişikliği ile mücadelede Sıfır Atık yaklaşımını benimseyerek bölgemizde ve şehrimizde Sıfır Atık öncüsü olmanın sorumluluğu ile havamızı, suyumuzu, toprağımızı, kısacası Dünyamızı korumak üzere her vazifeye hazır olduğumuzu bu özel hafta vesilesi ile bir kez daha siz kıymetli misafirlerimizle paylaşmak ve gelecek nesillerimiz olan küçük misafirlerimizde çevre bilincini ve duyarlılığını pekiştirmek adına burada toplanmış bulunmaktayız." dedi.

2020 yılında Türkiye Belediyeler Birliği’nce düzenlenen Sıfır Atık Fikir Proje Yarışmasında ‘’Atık Azaltımı’’ dalında aldıkları birincilik ödülünün verdiği ilham ile şehirde Sıfır Atık Projesini Bakanlıkça belirlenen standartlara uygun bir şekilde yürütmek için sistem kurma çalışmalarına başladıklarını belirten Başkan Uçar; "Bakanlığın belirlediği; personel, eğitim, farkındalık, ayrıştırma üniteleri, yönetim planı ve içeresinde bulunduğumuz 1. Sınıf Atık Getirme Merkezimin kurulması gibi 18 kriterin tamamını tamamlayarak Nisan 2022 tarihinde Doğu Anadolu Bölgesinde ilk ve tek olan ‘’Sıfır Atık Belgeli Belediye’’ unvanını almış olduk. 
Belediyemiz Sıfır Atık sistemini;
•    1 adet 1. Sınıf Atık getirme Merkezi
•    1 adet kompost ünitesi 
•    24 adet Mobil Atık Getirme Merkezi
•     150 adet geri dönüşüm kumbarası
•     250 adet tekstil atığı toplama kutusu
•    2 adet atık toplama aracı
•    50 adet atık ilaç toplama kutusu
İle koordine ve organize etmektedir. İlçemizde yer alan hastane, üniversite, kamu kurum ve kuruluşları, ilk ve orta dereceli okullar, banka şubeleri ve vatandaşlarımızın ayrı biriktirdikleri 14 tür ayrı atık yönetim planımıza dahil edilerek kabulü ve tarafımızca toplanması yapılabilmekte, ülkemiz Atık Beyan Sistemine kaydedilmektedir. 
Yakutiye Belediyesi olarak geçen yıl bu tarihte açılışını sizlerle beraber yaptığımız, bu tesiste toplanarak geri dönüşüme kazandırılan;
•    60 ton atık kâğıt
•    12 ton plastik
•    9 ton metal
•    2 ton atık ilaç
•    3.000 litre atık yağ
•    1 ton atık pil
•    11 ton ömrünü tamamlamış lastik
•    1 ton elektronik eşya
•    10 ton tekstil atığı 
İle ülkemizin atık azaltım hedeflerine katkıda bulunduk. İklim Değişikliği ile mücadele noktasında Belediyemizde enerji tüketimlerimizi de kontrol altına almak amacıyla Enerji Yönetim Birimimiz aktif edilmiş, enerji verimliliği, fizibilite ve etüt çalışmaları başlatılmıştır. Tüm bu çalışmalar ışığında belediyemizin, ilçemizin hatta şehrimizin korbon ayak izi hesaplamalarında gerekli olacak istatistiksel veriler ilgili birimlerimizce depolanmaktadır. 
Ülkemiz geri kazanım oranımızın 2023 yılında %35, 2035 yılında %60 olarak hedeflendiği ve bu hedefler konulurken her ne kadar büyük hedefler olduğu düşünülse de 2017 yılında %13 olan geri kazanım oranımız 2021 yılında %27.2’ ye, 2022 yılında ise %30.13’e yükselmiştir.  Geçen süre zarfında yükselen geri kazanım oranımız verilen emeklerin karşılık bulduğunu göstermektedir. 
Ülkemiz bazında toplanan atıklardan 96 milyar TL ekonomik kazanç sağlanmış, 703 milyon kwh enerji tasarrufu, 711 milyon m3 su tasarrufu, 82 milyon m3 depolama alanından tasarruf sağlanmış aynı zamanda 4.9 milyon ton sera gazı salınımı önlenmiştir. 
Ülkemizde atık yönetimi noktasında büyük ve hızlı bir dönüşüme kapı aralayan Sıfır Atık hareketi, uluslararası alanda da dikkatleri üstüne çekmiş bu minvalde hareketin savunucusu Sayın Emine ERDOĞAN hanımefendi tarafından sadece ulusal değil uluslararası platformlarda da tanıtılarak BM Genel Kurulu’nda kabul görmüştür. Bu vesile ile sizlerin huzurunda Sayın Cumhurbaşkanımıza ve kıymetleri eşleri Sayın Emine ERDOĞAN hanımefendiye teşekkür ediyoruz. Sizlere ve atıklarını buraya kadar taşıyan öğrenci kardeşlerime de teşekkürlerimi sunuyor hepinizi saygı, sevgi ve muhabbetle selamlıyorum." diye konuştu.

Konuşmaların ardından öğrenciler Yakutiye Belediyesi 1. Sınıf Atık Getirme Merkezi’ne getirdikleri çeşitli atıkları teslim ettiler. Öğrencilere burada çeşitli hediyeler ve ikramlar verildi.


SEN DE DÜŞÜNCELERİNİ PAYLAŞ!

Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.


yükleniyor

BU HABERİ OKUYANLAR BUNLARI DA OKUDU

yukarı çık