sağ
DÖNERCİBEY - BUHARA

Erzurum'da 1001 Hatim Geleneği

Erzurum’da16’ncı yüzyılda Pir Ali Baba tarafından başlatılan ve 5 asırdır aralıksız sürdürülen gelenek kapsamında bu yıl 64 bin 219 hatim okundu.

Erzurum'da 1001 Hatim Geleneği
  • 13 Ocak 2023, Cuma 18:13

Erzurum’da Pir Ali Baba’nın başlattığı ve yaklaşık 500 yıldır gelenek olarak sürdürülen “1001 Hatim” geleneği kapsamında 16 Aralık’ta okunmaya başlanan hatimlerin duası yapıldı.

Kentin afet ve belalardan korunması için 16’ncı yüzyılda Pir Ali Baba’nın başlattığı gelenek, asırlardır Erzurum’da coşkuyla yaşatılıyor.

Halkın sabah namazından önce camilerde bir araya gelerek başladığı ve gün içinde devam ettirdiği Kur’an-ı Kerim okuma geleneği, vatandaşların ev ve iş yerlerinde de katkı sunmasıyla yaklaşık bir ay sürdü. Erzurum’un yanı sıra Türkiye’nin dört bir tarafından çok sayıda katılımcının hatimlerle destek verdiği geleneğin duası için tarihi Ulu Cami’de program düzenlendi.

Merkezi sistem sayesinde cuma namazı öncesi ildeki tüm camilerin hoparlörlerinden ve Kardelen TV’den canlı yayınlanan programda, hafızlardan oluşan koro ilahi söyledi, Kur’an-ı Kerim okudu.

Ayasofya-i Kebir Camii Şerif İmam Hatibi Hafız Bünyamin Topçuoğlu’nun da Kur’an okuduğu programda, çevre illerin müftüleri kısa süreleri okudu.

Türkiye Diyanet Vakfı Genel Müdürü İzani Turan, dini sohbetinde, Erzurum’un hafız ve alimler şehri olduğunu söyledi. Kentin bir kimlik ve duruşunun olduğunu ifade eden Turan, “Erzurum bu özelliğini yıllar geçse de birçok hadiseler yaşansa da kimlik ve özelliğinden taviz vermeden bugüne kadar geldi. Erzurum, adeta ülkemizin dostu olanlara dostluğunu, düşmanlık besleyenlere de korkulu rüya olmayı sürdürmeye devam ediyor.” dedi.

Ardından İl Müftüsü Rüstem Can, kürsüye çıkarak “1001 Hatim” kapsamında okunan 64 bin 219 hatmin duasını yaptı.

Can’ın, vatanın, milletin birlik ve beraberliği, günahların affı, memleketin selameti için yaptığı duaya, camideki vatandaşlar da “Amin” dedi.

Bazı vatandaşların gözyaşı döktüğü program, cuma namazının kılınmasıyla tamamlandı.

Dua programına sabah erken saatlerden itibaren camiye gelen binlerce vatandaş katıldı.

Kadınlar için dua bugün

Öte yandan Binbir Hatim Dua Programı Ulu Camii’de bugün kadınlar için yapılacak. Dua programı 09.00 13.00 saatleri arasında gerçekleştirilecek.


SEN DE DÜŞÜNCELERİNİ PAYLAŞ!

Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.


yükleniyor

BU HABERİ OKUYANLAR BUNLARI DA OKUDU

yukarı çık