sol
sağ
DÖNERCİBEY - BUHARA

Pirinkayalar Ulaşıma Açıldı

Türkiye ile Kafkasları birbirine bağlayan en önemli arterlerden biri olan ve her yıl ölümlü kazaların yaşandığı Pirinkayalar Geçidi’nde yapılan tünel, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın video konferansla katıldığı törenle hizmete açıldı.

Pirinkayalar Ulaşıma Açıldı
  • 29 Aralık 2021, Çarşamba 18:17

Erzurum ve Artvin’i birbirine bağlayan karayolu üzerinde bulunan ve yıllarca bir çok ölümlü kazaların yaşandığı Pirinkayalara yapılan tünel, düzenlenen törenle hizmete girdi.

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, Erzurum Milletvekilleri ve Belediye Başkanlarının da hazır bulunduğu tören alanına Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan video konferans sistemi ile canlı bağlandı. Tünelin çevre düzenlemesini yetersiz bulan Cumhurbaşkanı Erdoğan, Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu’na seslenerek, çevre ve peyzaj çalışmasının tamamlanmasını istedi.

Daha hızlı ve güvenli

Tamamlanan proje ile Erzurum ve Artvin illerine ait havalimanları ve Artvin Limanı ile bütünleşerek, ulusal ve uluslararası bağlantıların parçası olacak. Açılışta konuşan Cumhurbaşkanı Erdoğan, toplam uzunluğu 3.4 kilometreye yaklaşan tünel sayesinde Erzurum-Artvin arasındaki trafiğin hızlı, güvenli ve kesintisiz olacağını söyledi. Projenin sosyal ve ekonomik olarak faydalarını sıralayan Erdoğan şöyle konuştu:

“Ülkemize 18 milyon liraya yakın tasarruf yanında karbon salınımını azaltarak çevrenin korunmasına katkı yapacaktır. Her ikisi de yüksek turizm potansiyeline sahip Erzurum ve Artvin arasındaki yol, beraberinde yeni fırsatları getirecektir. Her iki şehir üzerinden Kafkasya’ya yönelen transit trafiği de rahatlayacaktır.

Geçtiğimiz 19 yılda en çok yatırım yaptığımız alanlardan biri de malum ulaştırmadır. Ülkemizin bölünmüş yol uzunluğunu 6100 km’den 28 bin 473 kilometreye çıkarttık. Havalimanlarımızın sayısını 56’ya çıkartarak ülkemizin her köşesini bu hizmete kavuşturduk. Ülkemizin çeşitli kıyılarında inşa ettiğimiz dev limanlarla dış ticaret imkanını hazır hale getirdik.

Bu yatırımları altyapı olarak planladık ve hayata geçirdik. Hamdolsun bugün Türkiye gelişmiş ve gelişmekte olan ülkeler arasında en kapsamlı, en yeni, en modern kalkınma altyapısına sahip devlet olarak öne çıkmaktadır. Ekonomi sisteminin köklerinden sarsıldığı, yeni bir düzenin doğuşunun sancılarının çekildiği dönemde, Türkiye altyapısıyla hedeflerine kararlılıkla ilerlemektedir. Ülkemizi dünyanın en büyük 10 ekonomisinden biri haline getirerek daha etkin söz sahibi kılmaktır. Savunma sanayi başta olmak üzere, orta ve yüksek teknolojiye dayalı alanlarda ülkemizi hızla geliştirme çabamızın gerisindeki en önemli saik de budur.

İnşallah ekonomideki hedeflerimize ulaşarak geçtiğimiz 19 yılda 3.5 trilyon dolar harcayarak kurduğumuz bu altyapının hakkını vereceğiz. Ülkemizi 2023 hedeflerine ulaştırmakla kalmayacak, yeni nesillere emanet edeceğimiz 2053 vizyonunun temellerini güçlü şekilde atacağız. Burada sadece tünel açmıyoruz. Türkiye’nin aydınlık geleceğine uzanan kutlu yürüyüşün yeni bir adımını atıyoruz. Milletimizi bu kutlu yürüyüşte yer almaya davet ediyorum.”

Yeşil alan yapın

Canlı yayın esnasında bölgenin geniş görüntüsünü izleyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu’ra seslenerek, “Bakan Bey tünelin etrafında yeşil alan göremiyorum. En kısa zamanda çevre düzenlemesi yapılsın” talimatını verdi. Konuşmaların ardından Pirinkayalar Tüneli hayırlı olsun temennileri ile açıldı.

Zorlu bir coğrafyaya yapıldı

Açılış öncesi tünel hakkında bilgi veren Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu ise Pirinkayalar Tüneli’nin, zorlu bir topografyada yer alan, dik ve dar 22 virajın bulunduğu, ağır kış şartlarında trafik akışının kesintiye uğradığı Pirinkayalar geçişini rahatlatacağını söyledi.

Artvin ve Erzurum’da yapılan kara yolu projelerinden bahseden Karaismailoğlu, şunları kaydetti:

“Erzurum-Artvin kara yolu üzerindeki Pirinkayalar Tüneli, zorlu bir topografyada yer alan, dik ve dar 22 virajın yer aldığı, ağır kış şartlarında trafik akışının kesintiye uğradığı Pirinkayalar geçişini rahatlatacaktır. Bu şekilde, Erzurumlu Dadaşımızın Karadenizli kardeşine ulaşımı çok daha rahat olacak. Sürücüleri zorlayan, özellikle kış aylarında tehlikesi iyice artan geçişler de tarihe karışacak. Projemizin yapıldığı bölge, 1. derece doğal sit alanı olduğu için yüksek çevre hassasiyetiyle çalıştık. Pirinkayalar Tüneli, tünel uzunluğu 2272 metre olan, bağlantı yol uzunluğu 1070 metreyi bulan, toplamda 3342 metre uzunluğa sahip bir projedir. Tünelimiz, mevcut hattaki ulaşım mesafesini 680 metre kısaltırken, geçiş süresini de 20 dakikadan 5 dakikaya indiriyor.”

Projenin faaliyete geçmesiyle kara yollarındaki tünel uzunluğunu son 19 yılda 13 kat arttırarak 50 kilometreden, 639 kilometreye çıkardıklarını ifade eden Karaismailoğlu, 2002 yılı öncesinde Türkiye genelinde toplam 50 kilometre tünel olduğunu hatırlattı.

Üretim, turizm ve ticaree canlılık katacak

Yusufeli’ndeki 56 kilometre uzunluğundaki tünelin de tamamlanacağını anlatan Karaismailoğlu, “Projelerimizle Erzurum, Artvin, Karadeniz sahil yolu, Artvin Limanı, Sarp Sınır Kapısı’nı güvenli bir şekilde bağlayarak, iki şehrin deniz, kara yolu ve uluslararası lojistiğinin kapasitesini artırmış oluyoruz. Sayın Cumhurbaşkanım, medeniyetin göstergesi olan yollarımız, bölgenin üretim, istihdam, turizm ve ticaretine de canlılık katıyor. Projemizde emeği geçen tüm çalışma arkadaşlarıma teşekkür ediyorum. Bu duygularla, Pirinkayalar Tüneli’nin açılışını tensiplerinize arz ediyorum.” diye konuştu.

Kurdele kesilerek açılışı yapılan tüneli, Bakan Karaismailoğlu, kendi kullandığı araçla geçti.

Törene, Erzurum Valisi Okay Memiş, Artvin Valisi Yılmaz Doruk,  AK Parti Erzurum milletvekilleri Recep Akdağ, Zehra Taşkesenlioğlu Ban, Selami Altınok, MHP Genel Başkan Yardımcısı ve Erzurum Milletvekili Kamil Aydın, Erzurum Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Sekmen, Uzundere Kaymakamı Bekir Özen, Aziziye Belediye Başkanı Muhammed Cevdet Orhan, Uzundere Belediye Başkanı Hilmi Aktoprak, Karayolları 12. Bölge Müdürü Alparslan Eşlik, AK Parti İl Başkanı Mehmet Emin Öz, MHP İl Başkanı Naim Karataş, ilçe belediye başkanları ve vatandaşlar katıldı.

Pusula Gazetesi


SEN DE DÜŞÜNCELERİNİ PAYLAŞ!

Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.


yükleniyor

BU HABERİ OKUYANLAR BUNLARI DA OKUDU

yukarı çık